Wat doen wij?

De WAC (Woon Advies Commissie Weesp-Gooise Meren e.o.) is een woonconsumentenorganisatie die op plaatselijk niveau actief is met een praktische blik op wonen. De WAC is lid van VACpunt Wonen, het kennis- en adviescentrum voor de gebruikskwaliteit van woning en woonomgeving.

WAC Weesp-Gooise Meren e.o. bestaat momenteel uit 7 leden. Dat mogen er meer zijn.

De WAC adviseert over plannen voor woningen, woongebouwen en woonomgeving.

De basis voor onze beoordeling zijn de bouwtekeningen die wij ontvangen van de gemeenten, architecten, projectontwikkelaars of woningcorporaties.

Voor de woningen geldt dat wij beoordelen of deze geschikt zijn, of geschikt te maken zijn voor een bewoner, ongeacht leeftijd, beperkingen en samenstelling van het huishouden. Voor de woonomgeving geldt dat de inrichting van de openbare ruimte niet belemmerend mag werken op het persoonlijk en maatschappelijk functioneren van de bewoners, maar dit juist zou moeten stimuleren. Een tevreden bewoner zal zich wellicht eerder maatschappelijk betrokken voelen bij de woonplaats dan een ontevreden bewoner.

Onze adviezen zijn gebaseerd op de criteria die beschreven staan in de WoonKwaliteitWijzer:

1. Bruikbaarheid en doelmatigheid: voldoende ruimte om bijv. een bed en een kast te kunnen plaatsen en te gebruiken.

2. Toegankelijkheid: een trapje voor de voordeur is leuk, maar niet handig voor het bezoek met een buggy of een rolstoel.

3. Veiligheid: denk aan het veilig gebruiken van glas in de woning, het toepassen van brandwerende maatregelen of maatregelen om inbraak te voorkomen. Ook de veiligheid om het huis en in de omgeving zijn beoordelingspunten.

4. Gezond en comfortabel: geluidsoverlast of last van tocht en vocht is erg vervelend en ongezond.

5. Duurzaamheid: duurzaam bouwen betekent het beperken van energie- en grondstoffengebruik. Maar het betekent ook rekening houden met toekomstige woonwensen. Misschien wilt u later wel een slaapkamer op de begane grond inrichten.

6. Hygi├źnisch en onderhoudsvriendelijk: kunt u de ramen in de dakkapel zelf lappen of moet u dat overlaten aan de glazenwasser?

De commissie vergadert 1 x in de maand op de laatste woensdagmiddag van de maand, verder zijn er werkvergaderingen waarin de adviezen worden geschreven. Daarnaast is er jaarlijks een overleg met de gemeenten Weesp en Gooise Meren en een overleg met woningcorporatie Ymere in Weesp.

Jaarverslagen

De volgende jaarverslagen zijn beschikbaar:

2018: Jaarverslag 2018

2016: Jaarverslag 2016

Voorbeeld advies

2016: Advies zorg centrum

2018: Advies woonkwaliteitsadvies

2019: Evaluatie appartementen complex